МЕСТНАТА ВЛАСТ В ХАСКОВО СЕ ПОГНУСИ ОТ ДЕЦАТА НА ГРАДА

 

Майки се събраха тази сутрин пред общината в Хасково, за да протестират срещу намерението на кмета Георги Иванов да увеличи таксите за детски градини от 50 на 70 лв. Кметът до този момент не е дал логично обяснение кое налага въпросното увеличение. Параметрите на обществената поръчка за доставка на храна на децата не са променени. Тя е била сключена за срок от 5 години и все още е действаща. Според нея храната на всяко дете е определена на 2.75 лв. на ден. Кметът Георги Иванов казва, че храната на дете вече е 3.90 лв. и това налага въпросното увеличение. От къде идва промяната обаче, той не е отговорил.

Любопитна потребност е, че миналата година кметът е изписал, но не е платил половин милион лева общинска издръжка на детските градини. Близо толкова е и сумата за тази година. За сметка на това обаче, Иванов е внесъл в СЕМ искане за общинска телевизия с издръжка 120 хиляди лева годишно. В същото време днес трябва да се закрият няколко културни института в общината.
Убедени в своето право, майките се събраха пред централния вход на общината преди заседанието, на което трябваше да се гласува новата по-висока такса за забавачките. Нито кметът, нито общинските съветници обаче се спряха пред централния вход на общината, за да разговарят с майките и предпочетоха да използват задния вход на местната управа. Провокирани от това, майките решиха да ги последват и влязоха в залата на Общинския съвет.
“Да се увеличат таксите на майките е пълен цинизъм”, коментира Николай Бареков – лидер на движение “България без цензура”, което заедно с Евромайките подкрепи протеста на хасковските жени.
Местната власт се уплаши от разгневените майки и председателят на Общинския съвет Иван Иванов отложи началото на заседанието с 30 минути. Малко по-късно страстите в залата се нажежиха и кметът Георги Иванов дори помоли протестиращите майки с техните деца да бъдат изведени с общинска полиция. Това обаче не се случи. Даниела Колева от Евромайките се отправи към кмета с бебе на ръце, за да го помоли да даде дарение за детската градина на малкия Иванчо, точно както преди години кметът просеше дарения за направата на гротескната статуя пред общината – на бронзова баба Яга и един бухал.
Майките с децата си останаха в залата на Общинския съвет, за да изчакат началото на заседанието. Те издигнаха плакати с надписи “Феодална република Хасково” и “Защо посегнахте на децата ни?”. Малко по-късно общинарите отложиха сесията си.
“Майките победиха”, коментира Бареков. “Продължаваме да следим кога е сесията, за да сме отново тук. В тези смутни времена солидарността е най-важното нещо”, допълни той.

Afera.bg

 

 

Source Article from http://afera.bg/reporter/52957.html