ЗЪРНЕН БОС ПАК ПРЕБИ ЧОВЕК, МВР-БУРГАС ГО КРИЕ

 

Според местни ченгета, скандалният Минчо Бумбала е тартор на недосегаема банда за източване на еврофондове и търговия с гласове. На 25 октомври т.г., пред дома си в Карнобат е жестоко пребит с бухалки 66-годишният агроном с инициали Г.Г. Съдебните медици от Бургас записват в свидетелството, че човекът е със счупени крайници, множество кръвоизливи и сериозни вътрешни наранявания. Вандалският акт, втрещил цял Карнобат, трети ден отсъства от информационния бюлетин на РДВР-Бургас, алармираха ни източници от местната полиция.

Репортерската ни проверка потвърди думите им, а от областната дирекция припомниха слуховете, че областният шеф на полицията Милен Димитров имал навика сам да съставя текстовете на бюлетините и да избира кое престъпление да скрие от общественото внимание. За никого в Карнобат не е тайна, че побоят е поръчан от скандално известния с криминалните си прояви сенчест зърнен бос Минчо Гроздев, от когото трепери целия град. Гордият собственик на дълго полицейско досие е истинско страшилище за отрудените си съграждани, а в регистрите отлежават над 500 неразгледани от полицията жалби срещу него за рекет и побои. Месеци наред бизнесменът, по-известен с прякора си Бумбала, не пестял заплахи и срещу потрошения агроном заради безуспешни опити да му вземе нивите и да ползва субсидиите за тях, твърдят карнобатлии. Не случайно основните заподозрени и разпитани са точно бодигардовете на зърнения бос, допълниха карнобатските разследващи. Те се опасяват, че заради топлите връзки на Бумбала с шефа на РДВР-Бургас Милен Димитров и началника на криминалната полиция Николай Николов, случаят ще бъде покрит за пореден път.

Наше разследване потвърди, че всички досегашни разработки, досъдебни производства и дела срещу него са били прекратявани. Не случайно в града наричат Бумбала бос на карнобатската мафия, тъй като според тях, благодарение на височайшото покровителство, е изградил недосегаема престъпна група за кражба на пари от европейски фондове, обсебване на земеделски земи и язовири. Скандалното бездействие на бургаските полицаи по време на местните избори през 2011 г. потвърди съмненията. Тогава в медиите се появи запис как служителите във фирмата на Гроздев са принуждавани да пуснат бюлетина за посочен от него кандидат-кмет срещу заплахи и обещания за 50 лв на калпак. Червените депутати Атанас Зафиров и Пенко Атанасов директно заявиха, че над Бумбала е разпънат полицейски чадър по настояване на ГЕРБ. Думите им не са лишени от логика, защото каращият втори мандат начело на бургаската полиция Милен Димитров години наред бе сочен за любимия комисар на Цветан Цветанов. В Карнобат пък твърдят, че Гроздев е едноличен собственик на местната борса за купуване на гласове и е прибрал под крилото си ромските тартори, които до скоро търгуваха вота на съгражданите си в полза на ГЕРБ. Топлите връзки позволили на Гроздев да инвестира (по собствените му думи) над половин милион лева в кампанията на близкия си приятел и някогашен кмет на града Атанас Атанасов, който въпреки чувалите с пари, изгуби катастрофално последните местни избори.

Дългогодишни общински служители пък допълниха, че освен другар в алкохолните му запои, Атанасов е мозъкът на престъпните схеми, чрез които Минчо Гроздев източва пари от еврофондове. С връзките си в поземлените комисии, Атанасов набелязвал апетитни земеделски парцели в региона, които Бумбала отнемал със сила от арендаторите им. Към днешна дата фирмите на Гроздев обработват над 100 хил.дка ниви и овощни градини, половината от които нямат изрядни документи за собственост и са отнемани от ползвателите им с фалшиви пълномощни. Преди три години, учредявайки нередовно сдружение за напояване, Бумбала решава да изземе язовир от законния му ползвател, за да ползва субсидии и по рибарските програми на ЕС. Навръх Никулден 2010 г., най-доверените му гардове във видимо нетрезво състояние пребиват пазача и изваждат тапата на язовира. Само милостта на Свети Николай предпазила града от небивало наводнение, припомнят си наплашените местни жители. Вандалският акт оставя без препитание арендатора на язовира за цели две години, а умъртвената от Минчовите копои риба възлиза на над 3 тона.

Безспорно най-грозното изстъпление на Гроздев е гаврата с група немски и турски автомобилни специалисти в местния хотел. Според регистрите на полицията, екшънът се е разиграл в края на април 2010 г.. Чужденците били скъпоплатени служители на базирания в Карнобат кабелен завод “Sumitomo Electric Bordnetze”, който произвежда части за Фолксваген. Докато закусвали, Гроздев решава да покаже на “мръсните чужденци” къде им е мястото и да ги изгони веднъж завинаги от България, свидетелстват в показанията си потърпевшите служители. Трима от най-добрите автомобилни специалисти в Европа са съборени на земята с ритници, други са принудени да правят лицеви опори. Физическото насилие е съпроводено със звучни псувни и обиди на национална и верска основа, отправяни щедро по адрес на германските и особено на турските граждани. Година по-късно съдът оневинява Минчо Гроздев, а районният прокурор изненадващо отказва да вземе становище по случая.

От кулоарите на Карнобатския и Бургаски съд обясняват пасивността на магистратите със страх от полицейска разправа. Бумбала не спирал да им намеква за крепката си ученическа дружба с шефа на криминална полиция-Бургас Николай Николов и за топлите си връзки с директора на РДВР-то, които и днес са сред най-силните фигури в морския град. Роднините на жестоко пребития възрастен агроном също смятат, че височайшото покровителство и сега ще предопредели изхода на разследването, а Минчо Гроздев за кой ли път ще се размине с правосъдието.

Руслана Генчева

Source Article from http://afera.bg/mishena/51412.html