ЦВЕТЕЛИНА – ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ОЛИГАРХИЯТА. В РАЗКОША НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ

 

Натрупала сериозен икономически ресурс, Бориславова се заема с политическо инженерство чрез групировката Tipping point. Управлението на НДСВ ще остане в историята като периода на най-масово навлизане на нови и непознати фигури в политиката. Всеки от тях със своите интереси, които в края на мандата започнаха да си личат все по-ясно.

Това доведе до яростно разцепление в царското движение и съвсем ясно очертаващ се крах на предстоящите през лятото на 2005 г. парламентарни избори. След провеждането им на власт идва добре известната Тройна коалиция, съставена от БСП, НДСВ и ДПС. Властта се преразпределя, а с това и зоните на влияние в бизнеса. Сред фаворитите на новата власт обаче си остава вечната любимка Цветелина Бориславова.

Нейният възлюбен Бойко Борисов напуска поста главен секретар в МВР след конфликт с министър Румен Петков. Понатрупал самочувствие и генерирал медиен интерес, Бойко бързо се ориентира в обстановката и в средата на мандата – през 2007 г., става кмет на София.

Разрушител в действие

Борисов може и да играе ролята на обиденото на властта дете, но приятелката му Бориславова продължава да използва целия държавен ресурс. Сметките на големи държавни институции си остават в СИБанк, а апетитите на Бориславова в туризма стават впечатляващи. Това е период на бурно строителство на писти, ваканционни комплекси в планините и морски курорти. В изпълнение на тези проекти Бориславова, иначе представяща се за защитник на природата и “зелен” човек, не подбира методите за постигане на целите си.

За да противодейства на еколозите, които протестират срещу унищожаването на природата, Цветелина учредява Асоциация за устойчиво развитие на планините, заедно с други големи инвеститори в курортите. В нея влизат Кирил Асенов – ски комплекс “Перелик”, Георги Крумов, управляващ съдружник в “Екуест”, ангажиран с проекта “Супер Боровец”, Симеон Пешов – президент на “Главболгарстрой”, Цеко Минев и др. По това време са започнали прокурорски проверки по големите проекти “Супер Боровец”, “Паничище” и “Перелик”.

В емблематичен пример за срастването на политика и бизнес в олигархичен модел се превърна СПА комплексът на Бориславова “Катарино”. Без конкурси или търгове той се превърна в любимото място на властта за почивка и за провеждане на заседания, семинари и обучения. Така Бориславова осигуряваше уютен комфорт на приятелите си от управлението на Тройната коалиция, а властта отговаряше с провеждането на щедри събития в комплекса. В обичайния си стил Бориславова не даваше формални поводи името й да се свързва със собствеността на “Катерино”.

Комплексът беше собственост на строителите от “Балканстрой” но финансиран щедро през Цветелинината банка. Ситуацията се промени едва през 2011 г., когато Бориславова и Светослав Божилов се появиха като крайни собственици в комплекса чрез сложна врътка по апортиране на имоти в новоучредена компания.

СИБанк изобщо е използвана за плацдарм при експанзията в строителството. Тя кредитира или е директен инвеститор в много от проектите. През есента на 2007 г. обаче мажоритарният пакет от 75% от капитала на СИБанк е продаден на белгийската КВС за 295 млн. евро. Бориславова остава собственик на 22.3%, за които има “пут опция” и продължава да е шефка на Надзорния съвет. Същата година тя е избрана за почетен посланик на Исландия в България. Връзката там е по линия на Тор Бьорголфсон, с който въртят бизнес в БТК и по-късно и в самата СИБанк.

През февруари 2008 година фондът на Цветелина Бориславова Си Ес Ай Еф (CSIF) обявява, че ще вложи близо 1 млрд. лв. във възобновяеми енергийни източници, промишленост, финансови услуги и имоти. Част от проектите са свързани с биомаса, изграждане на вятърни паркове и соларни проекти. Това агресивно бизнес намерение предизвиква остра реакция от официалната власт.

Министърът на икономиката по това време Петър Димитров от БСП напада Бойко Борисов с твърдението, че инвестициите, които Цветелина се готви да направи, имат връзка с неговата дейност: “Погледнах регистрацията на фирмите, в които кметът на София Бойко Борисов е участвал. Той почти навсякъде е с Цветелина. Тоест, там юридически декларира, че са заедно. А когато става въпрос за бизнес начинанията, Цветелина е нещо отделно и различно. Аз нямам нищо против модерните семейства. И когато става въпрос за мижави пари, вероятно не си струва да се споменават. Но тук официално в медиите беше обявено, че ще се правят инвестиции за 1 милиард лева. Разбирате ли за какво си говорим? Как изведнъж се намира в България такъв инвеститор и се оказва, че той няма никакво отношение към семейството на Бойко Борисов? Това просто не е сериозно”.

Министър Димитров приканва финансовото разузнаване и агенцията за национална сигурност да се самосезират и да направят проверка, но това не се случва. Нещо повече – далаверите се засилват. Вестник “Струма” публикува информация, че Стоян Сарийски – Стенли, който е приятел на по-голямата дъщеря на Цветелина Бориславова – Ралица, е участвал в поръчка за 50 млн. евро за изграждането на софийското метро.

Стоян Сарийски е съдружник в разложката фирма “Буллес строй”. Бойко Борисов се сопва на медиите, че „ако идете и проверите, ще видите, че няма такова участие“ на фирма на Стенли в строежа на метрото.

Вестник “Дума” обаче прави проверка и доказва, че Бойко Борисов лъже. Фирмата на Стоян Сарийски-Стенли “Буллес строй” наистина участва в строежа на софийското метро. Камиони и техника на дружеството се виждат в цяла София. Фирмата е сред големите доставчици на бетон за строежа на метрото.

Стенли и и Цветелина Бориславова са свързани индиректно чрез повече от десет търговски дружества. Според вестник “Дума” поръчките на Стенли с общината са се договаряли пряко, без конкурс по Закона за обществените поръчки. Фирмата “Буллес строй” участва още в “разчистване в районите “Искър”, “Панчарево”, “Кремиковци” и “Слатина” и в “отстраняване на остров в язовирна чаша” на яз. “Мрамор”.

Политически претенции…

Набрала икономическа мощ и привикнала с близостта до властта, Бориславова си поставя по-тежката задача да моделира политическия процес у нас така, че хем възлюбеният й Бойко да има значима роля, хем собствената й бизнес империя да разполага с гаранции за непоклатимост.

Още през 2002 г. тя става един от основателите и главна движеща сила в Сдружение “Глобална България”.

В него членуват дългогодишният й бизнес партньор и бивш кадър на Божков Светослав Божилов (банкер, съосновател на БРИБанк и СИБанк, близък с Емил Кюлев), Франк Бауер (финансист, шеф на Българо-американски инвестиционен фонд, сега почетен председател на Фондация “Америка за България”), Красимир Гергов (рекламен бос, консултант и по онова време неофициален собственик на bTV), Венелина Гочева (тогава главен редактор на “24 часа”), енергийният бос Сашо Дончев (шеф на “Овъргаз” – фирмата , която защитава интересите на “Газпром” в България), друг едър енергиен шеф Валентин Златев (управител на “Лукойл” – България), политологът Иван Кръстев , Иво Прокопиев (издател на “Капитал” и “Дневник” и консултант по серия приватизационни договори), икономистът на ИПИ Красен Станчев, банкерът Левон Хампарцумян, Огнян Шентов (шеф на Центъра за изследване на демокрацията) и Стефан Попов – шеф на фондация „Отворено общество” – България .

…и инженерство

При Тройната коалиция обаче „Глобална България“ се свива до нова структура, наречена Фондация „Типинг пойнт”. Учредителите му са част от герои от „Глобална България” – Цветелина Бориславова, Светослав Божилов, Иван Кръстев плюс Александър Божков – министър на промишлеността в правителството на Костов, чиято поява в тази компания не е изненадваща.

Връзките му с “Отворено общество” са обществена тайна, а и той е съвсем официално член на настоятелството на Нов български университет – създаден и функциониращ с помощта на Джордж Сорос и фондация “Отворено общество”. След като Божков заболява от рак, неговото място заема мажоритарният собственик на “Алфа Финанс холдинг” Иво Прокопиев.

Архитектите на новия кабинет

Типинг пойнт (Tipping point) в превод означава “повратна точка” и е добил гражданственост покрай една книга – бестселър на американския журналист Малкълм Гладуел. Книга за манипулацията на общественото мнение, при което с изключително ограничени ресурси се постига огромен ефект. Примерно, как от един Бойко Борисов да се изработи супергерой на една нация (да кажем – българската), след което въпросната нация да го въздигне за свой министър-председател, без за целта да се харчат милиарди за PR, реклама и политически маркетинг…

Tipping point е приемана за организацията, създала ГЕРБ и асфалтирала пътя на партията до властта. Самата Бориславова пък има ключова роля в реденето на новото правителство, което се случва в собствения й кабинет.

С протекциите и препоръките на Бориславова е изградена икономическата част на кабинета, съставена от министъра на финансите Симеон Дянков, икономическия министър Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев (сегашен президент).

В кръга на потенциалните министри първоначално освен Плевнелиев влиза още един кадър на Иво Прокопиев – дългогодишният изпълнителен директор на “Икономедиа” Бисер Боев. Той обаче отпада, след като Бойко Борисов се уплашва да не стане прекалено видно участието на кръга “Капитал” в управлението.

Очаквайте: Цветелина става политическият инженер на ГЕРБ

В. Репортер

Source Article from http://afera.bg/mishena/51401.html