Месечни архиви: ноември 2013

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО С ЛЪЧЕЗАР ТАКОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ СКАЛЪПИХА „КИЛЪРИТЕ”!

 

В своя разговор с Лъчезар Таков, един от адвокатите по делото „Килърите“, журналистът Явор Дачков всъщност прави задълбочен анализ на историята на скандалното разследване и свързаните с него съдебни процеси. Защото, както казва Дачков, през това дело се преплитат много сюжети, които говорят красноречиво както за политиката, така и за правораздаването, така и за криминалния начин, по който беше упражнявано правосъдието – особено при предишното управление.

Явор Дачков обяснява, че е бил подтикнат да даде думата на адвокат Таков в стремежа си да направи „опит за баланс в медийното пространство“ – защото през последните три години по това дело публично говорят само обвинителите.

„Имам предвид бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, прокурорите по делото, други странични говорители. Но думата на подсъдимите въобще не беше чута. А на мен ми беше забранен достъп за интервю както до Георги Вълев, така и до Васил Костов“, уточни Дачков, преди да зададе първия си въпрос към своя събеседник в Студио БГНЕС.

- Ще ми се днес да разкажем защо е важно делото „Килърите“ за българската публика – не само защото в него е замесен бившият министър-председател.

- Така е – от 2010 година насам беше давана трибуна повече на обвинителите, а някои от вашите колеги определено лансираха тезата на обвинението, че вината на тези подсъдими е безспорно установена и че едва ли не процесът се протака, само и само за да стигне до неизбежния си край, който явно беше осъдителна присъда. Това се дължи най-вече на натиска, на който тогавашните управляващи подложиха правосъдната система, и създадоха безпрецедентен случай.

Аз се разграничавам от мнението на прокуратурата, която смята, че това е едва ли не най-тежкото дело Не, имало е и по-тежки, и по-интересни неща. Но според мен управляващите се съсредоточиха върху този случай, защото нещата, с които можеха да се похвалят по време на тяхното управление, бяха малко – нормалното беше да се потърси пробив точно в тази система, да се покаже колко добре се работи срещу престъпността.

Първо искам да кажа, че процесът не трябваше да се състои на територията на Шуменския съдебен район, тъй като на практика голяма част от тези подсъдими бяха задържани преди това по случая с убийството на Юрий Галев. Но тогава всички знаехме, че върху Софийския апелативен съд, за който винаги съм смятал, че работят едни от най-добре подготвените съдии, просто няма как да се повлияе с политически сили и средства – там се работи само въз основа на доказателства и затова подсъдимите бяха пуснати.

Реакцията на вътрешния министър беше, че случаят беше пренасочен към Шуменския окръжен съд и Окръжна прокуратура. Там беше създадено едно звено от работещи прокурори с група от БОП, които решаваха всички въпроси, които разследващите полицаи и служителите на ГДБОП поставяха.

- Да направим уточнение. „Килърите“ наистина беше създадено заради убийството на Юрий Галев, но както виждаме и от прочетените присъди, неговото убийство въобще не влиза в обвиненията на прокуратурата, а съдът в София казва, че няма данни за извършено престъпление. И се преместват в Шумен. Тук ще направя една вметка: защо в Шумен? Защото по времето на ГЕРБ, когато Цветан Цветанов кадруваше в съдебната власт, шеф на окръжния съд стана съдия Нели Батанова – един изключително скандален съдия, която вместо да бъде санкционирана, се издигна в съдебната система. Тя беше съдийката, произнесла оправдателните присъди на убийците на студента Мартин Борилски – едно убийство, извършено в Париж преди около 13 години; дело, което предизвика реакцията дори на френския президент Никола Саркози, както и много острата намеса на френския посланик в България. Защото стана ясно, че безспорно доказаната вина на убийците не е достатъчна за съда – Нели Батанова беше ги оправдала; очевидно, че е изпаднала в зависимост. По тази логика, вместо да бъде освободена от съдебната власт, тя бе назначена за шеф на Шуменския окръжен съд, за да може да изпълнява поръчки на властта. От тук нататък какво става – как се създава тази група „Килърите“? Защото повечето от тях не се познават от времето, преди да влязат в ареста.

- Вие споменахте името на председателката на Шуменския окръжен съд. Тя играе много важна роля в досъдебното производство, макар че по принцип съдът няма участие в него, с изключение на няколко процедури като разпити на важни свидетели, процедурата по налагане и обжалване на мярката за неотклонение и т.н. Какво става? След като започват работа в Шуменската окръжна прокуратура и групата на ГДБОП, се оставят настрана принципите на обективност, които прокуратурата е длъжна да спазва в досъдебното производство – тъй като тя е господар на процеса.

Събират се изключително доказателства, които са срещу подсъдимите, като прокуратурата прави процесуален трик – отделя в друго производство материалите за убийството на Борислав Георгиев, тъй като по него няма привлечени обвиняеми лица. Всичките разпити на най-важните свидетели, които касаят убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов, се провеждат по това досъдебно производство. И това се прави, за да не могат да присъстват обвиняемите и защитата на тези разпити.

- Тоест образува се друго дело, в което обвиняемите са в ареста, за да могат да разпитват свидетели, без да разпитват и тях?

- Да. Образува се друго дело. Обвиняемите вече имат повдигнати обвинения и по закон те са длъжни да присъстват на разпитите на свидетелите, когато те се провеждат пред съдия. Повечето от тези разпити на най-важните свидетели като Боян Джамалов и Лозан Цеков и другите са проведени по това производство. Макар че много от обвиняемите – примерно, Георги Велев – нямат отношение към убийството на Борислав Георгиев.

Всичките тези разпити са проведени пред един-единствен съдия – въпросната Нели Батанова. И това е в нарушение на процедурите по избор на съдия – тя не единственият съдия там все пак. Мерките за неотклонение пак в нарушение на принципа на разпределение на делата също попадат при нея и всички са задържани, без изключение.

Отделно от това, според мен и според подсъдимите са извършени груби процесуални нарушения. Упражняван е натиск върху някои от свидетелите, били са поставени пред една-единствена алтернатива: или потвърждаваш едни факти, които не знаеш, или ставаш член от групата на „Килърите”.

- Всъщност доказателствата по това дело са единствено свидетелски показания?

- Има и някои веществени доказателства, което трябва да се признае. Но те се отнасят за извършителите на убийството, които са изчезнали за дълъг период от време. Веществените доказателства нямат отношение, примерно, към моя подзащитен Георги Вълев – той е обвинен за подбудителство и помагачество и съответно съден за подбудителство от Шуменския окръжен съд. При него обвинението и целият процес, както и осъдителната присъда, се крепят единствено върху гласни доказателства. Това са показания на група лица, близки до Петър Стоянов. Това е отборът на тези юнаци, които периодично са канени в студиото на Люба Кулезич в Нова телевизия, за да декларират как ще се борят и са се борили срещу организираната престъпност. Съдът изцяло е „легнал“ на техните свидетелски показания, без да провери, че тези показания си противоречат в отделни свои части помежду си, както и отделни техни части противоречат на други доказателства – примерно, на някои специални разузнавателни средства. На някои от тези СРС-та се вижда как Боян Джамалов, единият от свидетелите, е уговарян да каже определени неща.

- Тук искам да прочета нещо много интересно, което излезе вчера в сайта „Афера“, но преди това ще кажа, че СРС-та по това дело са събирани само от килията на подсъдимите – когато те вече са арестанти. Няма СРС-та преди извършването на престъплението или непосредствено след извършването му, когато арестуваните са били свободни; преди да подозират, че ги следи властта. А всъщност каква е хватката? Вкарва се при арестанта едно подставено лице – т.нар. „камерник“ на жаргонен език – което започва да разпитва арестантите. И въз основа на този разговор в килията СРС-то бива представено като доказателство. Така между тези СРС-та е попаднал и следният запис – с един от основните свидетели Светлин Иванов (който между другото е дежурен свидетел и по делото „Наглите“, и по делото срещу Алексей Петров, наречено „Октопод“). Тоест има един контингент от дежурни свидетели, които обикалят различните дела и казват това, което им нареди БОП – в случая това е зам.-шефът на ГДБОП Валентин Цоновски, изиграл изключително грозна роля в това дело. И ето как си говори оперативен работник, всъщност Цоновски, със свидетеля Светослав Иванов. Чета ви едно към едно публикуваното в сайта „Афера“, както обещах в началото:

———————————————————————————————————————————————————————————————————

СВЕТЛИН ИВАНОВ: Ами виж сега как съм направил структурата. Значи, Васил Костов-Кеца е човек, дето организира и намира извършители на убийства. Той лично ми се е хвалил, че за 1-2 дена установява всичко, адрес, маршрути… и след това върши работа. Почти винаги сам, а понякога намира и други хора. Янко Попов е крадец на коли и е шофьорче на Кеца и другите. Тоя Райчо им намира оръжието, а пък Сумиста взима поръчки от Маргините и им нарежда какво да правят.

ВАЛЕНТИН ЦОНОВСКИ: А бе нещо не ми се връзва така. Нещо за тоя Жоро, Георги Вълев от Търново, знаеш ли?

СВЕТЛИН ИВАНОВ: Еми сега го чакаме да дойде от Шуменския арест. Едно момче, дето е в Шуменския арест, Симеон, ми каза, че ще идва и ние ще го посрещаме. Ама нали, като говорихме за мене да ме пуснете, искам да пуснете и Симеон.

(КОМЕНТАР НА Я. ДАЧКОВ: Значи свидетелят, който е подсъдим по някакво друго дело, прави сделка с полицая да лъжесвидетелства, за да го пуснат. И на всичкото отгоре той лобира за друг съкилийник, който ще натопи Георги Вълев, за да бъде пуснат и той.)

ВАЛЕНТИН ЦОНОВСКИ: А бе виж сега. Чакаме да ни кажат от София. Ама аз съм мъжкар и всичко, каквото сме се разбрали, ще го изпълня.

СВЕТЛИН ИВАНОВ: Виж кво, много държа. Това, което си ми обещал на мене, да го включиме и Симеон, защото и той съдейства.

ВАЛЕНТИН ЦОНОВСКИ: Дай сега да запишем всичко това, което говорихме, и да го оформим като разпит, да го пратим в София и после ще ти кажа какво правим.

СВЕТЛИН ИВАНОВ: Виж кво, аз няма да подписвам нищо, докато не ми гарантираш.

ВАЛЕНТИН ЦОНОВСКИ провежда телефонен разговор, след което се обръща към Светлин Иванов: Уредил съм всичко, давай да го пишем.

СВЕТЛИН ИВАНОВ: Чакайте да си извадя листа, че цяла нощ със Симеон сме ги мислили. Аз я измислих схемата, кой какъв е в тяхната банда, ама ми беше много трудно. Хареса ли ви как съм го измислил, добре ли е?

Тук СРС-то прекъсва.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

- Това е специално разузнавателно средство, направено от полицията! И то е хванало именно как Цоновски, който е зам.-шеф по терора, дава указания и измисля схемата за „Килърите“. Какво стана, като прочетоха в съда съдиите това нещо?

- Само ще кажа, че на някои от СРС-тата са присъствали наблюдаващите прокурори, които вместо да бдят за законността на извършваното действие, са го толерирали, вземайки отношение.

- Нека да кажем, че по конституция наблюдаващият прокурор се грижи и за правата на обвиняемия.

- Да, и затова се нарича „господар“ в процеса – защото законът натоварва наблюдаващия прокурор да събира доказателства и които оневиняват, не само изобличаващи доказателства. Много интересно е това, което прочетохте. По показанията на това лице – Светлин Иванов, беше осъден Георги Вълев.

- Други доказателства за неговите престъпления нямаше?

- Няма. По-скоро от трети лица. Една част са показанията на Джамалов, на които ще се спра. Интересното при Светлин Иванов е, че той действително сключва сделка с прокуратурата. По времето, когато пребивава във варненския арест, той е задържан и обвинен като ръководител на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотични вещества. Може би това е първият случай, по който ръководител на група, занимаваща се с такива тежки престъпления, получава условна присъда и тя покрива точно до дни престоя му в ареста. Може би двайсет дни след като минават през него Васил Костов и Георги Вълев, Светлин Иванов е освободен под домашен арест – заедно с другия, за когото се пазари с Йоновски. Двамата и до момента се намират под защита на държавата – тъй като са много важни, ценни свидетели.

- Всъщност той е един дилър на наркотици, когото държавата пуска, за да натопи невинен човек, който не е извършил престъпление.

- Не просто дилър. Той е ръководител на високо ниво в престъпна структура за разпространение на наркотици. Важното в случая е, че има други доказателства, които опровергаха собствените му показания, че Вълев е направил показания пред него. Светлин Иванов е бил подготвен човек на полицията – както и вие установихте. Човек, който чака Вълев да дойде. Вълев стои в една стая с Иванов около 16 часа в килията – мисля, през ноември 2010 година. Идва за въззивна мярка пред Варненския апелативен съд, като след приключването й го връщат в шуменския арест.

В този момент Вълев разкрива цялото си сърце и душа пред едно лице, което не е виждал – Светлин Иванов. Там, незнайно защо – забележете – в следствения арест се оказва дамаджана с ракия, която е внесена не без помощта на охранителите, за да го предразположи да приказва. Само че Вълев не прави никакво признание. Аз съм чел буква по буква материалите от СРС. Нито прави признание в телефонните разговори с неговите познати, нито в разговора със Светлин Иванов.

Въпреки това Светлин Иванов се появява в съдебната зала в Шуменския окръжен съд и казва: „Вълев ми направи признания“. За двете убийства, за размера на сумата. По същия начин и Васил Костов – и той му направил признания 20 дена преди делото…

- А съдът не слуша ли записите? Там нали има записи на тези разговори!

- Естествено. Чете ги. И аз си казах: „Няма как Светлин Иванов да е достоверен свидетел по делото „Килърите”. Няма как да бъде приет като достоверен свидетел“. Но шуменският съд прие, че Вълев е споделил, че е поръчал двете убийства, когато двамата са се разхождали на „карето“ – където е открито място и няма запис.

Да направиш такова нещо е обида към процеса на събиране на доказателствата – да направиш този свидетел достоверен свидетел и да обосновеш присъдата си върху него, мисля, че е голям недостатък на тази присъда.

- Нека да кажем, че Георги Вълев е осъден, без да е известен физическият извършител на убийствата и без да е изяснен мотивът. Може ли да кажете няколко думи по това?

- Да. Принцип в правото е, че ако извършителят на едно деяние не е известен, не може подбудителят или поръчителят да бъде осъден. В случая съдът е приел, че са известни извършителите на двете убийства, за които Вълев беше осъден като поръчител. Но те са мъртви, колко удобно! Но странното е защо е „пришит” Георги Вълев към това дело? Защото такава тежка група според прокуратурата, която е създадена за толкова тежки престъпления, тя трябва да бъде финансирана от лице, което има определени икономически и финансови възможности.

Търсел се е удобен човек с възможности – Вълев е известен бизнесмен във Велико Търново. Собственик е на верига от хотели и има различни бизнеси, всичките му са успешни. Той е много удобен като лице, което да бъде финансов спонсор на тази група. Затова Вълев е „пришит” към тази група.

А какъв е мотивът? Според прокуратурата и шуменския съд мотивът е, че Вълев иска от адвоката Петър Лупов – понеже му е платил за участието в делата срещу ДЗИ Банк и е дал пари на Лупов, за които той не му е издал разходен документ – Вълев си го иска този документ, за да може да си намали данъците. След като Лупов му е отказал, Вълев решил да го убие. Другият мотив – специално за адвоката Лупов – е, че той видите ли, бил преминал на страната на пловдивската група, които били срещу Вълев. Какво излиза? Че адвокатът, който си е получил парите, изведнъж Вълев решил да го убие, защото бил мръсник…

Що се отнася до Румен Рачев, като се изследва житието-битието му, се вижда, че той си е гонел търговския интерес с правни средства до последния цент. Има други случаи, при които той неминуемо е завеждал дела или ги е бавел – използвайки цялата гама от правни трикове.

При г-н Вълев две или три години след случая, след като са се получили парите, той не е имал нито подаден иск, нито подадена жалба.

- Тоест той изведнъж решава да убие човек, с когото е приключил взаимоотношенията си преди три години?

- И след като е имало толкова СРС-та по делото, как нямаше поне едно СРС на телефона на Георги Вълев, който е задържан два месеца след като са задържани Сумиста, Васил Костов и другите? Как така не се хвана един факт преди делото, а се намират удобни свидетели като Джамалов, Светлин Иванов?

- Да, за Боян Джамалов може да кажете малко.

- Какво да ви кажа? Това е „джамалщината” в правото. Този свидетел се оказва изключително добър психолог. При него се изповядват, макар че заема най-низшето място в йерархията на Петър Стоянов-Сумиста. Джамалов е шофьор на жената на Сумиста. И изведнъж се оказва, че Сумиста споделя с този шофьор такива дълбоки тайни – че едни пари са за първия транш за убийството на Лупов; пък след това му казва, че други пари са от втория транш за убийството на Румен Рачев. Дава му и едни 500 лева, незнайно защо. И още куп небивалици и разминавания в твърденията на свидетелите.

Затова съдът прие, че Джамалов при показанията си е имал предвид период от време, а не точна дата. Само че никой не му слага думи в устата – нали е човек на обвинението… Ето това е свидетелят, който никога не е виждал Георги Вълев, обаче преразказва такива факти, които съдът използва като доказателства срещу Вълев!

Разбирате ли какъв ефект има върху обществеността самото име „Килърите“? Едно е да кажеш „Мишките”, друго е да кажеш „Килърите”. Като кажеш „Килърите“, ти вече си настроил общественото мнение срещу тези лица.

Надявам се, че най-после сме случили на обективен съд вече – имам предвид Варненския апелативен съд. Той още на първото заседание премахна белезниците от ръцете. Делото продължава през февруари. Мисля, че го няма вече политическия натиск, който беше упражняван върху съда, и това ще доведе до други резултати. За да бъде честен процесът, трябва да започне отначало в друг съд. Вярвам, че Варненският апелативен съд няма да се поддаде на натиск, той го и няма.

Тук ви предлагаме и писмото, което журналистът Явор Дачков е получил преди няколко месеца лично от Васил Костов-Кеца, осъден на първа инстанция на доживотен затвор без право на замяна по т.нар. дело „Килърите“. Писмото е писано от затвора и публикувано във в. „Галерия“, както и в сайта ГЛАСОВЕ. Препечатано е само в сайта „Афера“.

EТО ЦЕЛИЯТ МУ ТЕКСТ, КАКТО И ФАКСИМИЛЕТА ОТ ОРИГИНАЛА

Бойко пренасяше каптагон за Турция. Маджо поръчваше на Борисов да сплашва хора. Искам да ви разкажа как като охрана на Бай Миле съм присъствал на срещи, при които Младен Михалев-Маджо и Бай Миле даваха поръчка на Бойко Борисов да бъдат сплашвани, бити и пребивани хора.Присъствал съм и на среща, при която Бай Миле, Маджо и Бойко Борисов взеха решение да ме изпратят до Турция, за да занеса някакви работи.Не ми обясниха за какво става въпрос (впоследствие разбрах, че това са хапчета каптагон). Мога да посоча точно кога се случи това, дори къде бях отседнал в Турция. Като дойдоха хората в Турция, започнаха да ми обясняват как ще се заплаща в бартер с хероин за България.В Турция останах няколко дни, за да проверят качеството на това, което им закарах. Дадоха ми огромна сума пари в долари. Обадих се на Бай Миле – притесних се за минаването през границата с толкова пари. Той ми каза, че няма да има проблеми. Дори ме накара да му купя и цигари от безмитния магазин. Никой не провери колата както на отиване, така и на връщане (освен документите на граничния пункт). Когато се прибрах от Турция, казах на Бай Миле, че тия хора, с които се видях, са ми обяснили как ще стане работата – канали и други такива работи. Бай Миле ми каза, че са помислили, че аз съм човекът на Бойко Борисов.Мога да разкажа подробности как точно се очакваше да се прави бартера – трафика. Искам да кажа, че досега мълчах, защото вярвах на съда, но се оказа, че такъв няма и че ни осъждат по нареждане на Бойко Борисов, за да замълчим завинаги. Искам независима прокуратура и ако мислите, че ви лъжа, съм готов на очна ставка с Бойко Борисов. Мога да ви разкажа доста по-сериозни неща, свързани с Бойко Борисов, Бай Миле, Маджо и други от СИК.

1. Канали

2. Дрога

3. Цигари

4. Черно тото

5. Казино

6. Банки

7. Оръжие за други страни, както и износ на горива.

И още по-сериозни неща. Има още живи свидетели. Бойко Борисов лично даваше указания на Венци Стефанов, Маджо, Бай Миле как да издирват сина на Венци Стефанов. Доста хора пострадаха тогава. Мога да ви кажа колко точно пари са дадени за откупа и откъде са взети.

Васил Петков Костов (има и подпис)

Явор Дачков, Студио БГНЕС

Source Article from http://afera.bg/interviu/52979.html

СЪБУДЕТЕ СЕ, БАНСКАЛИИ!

 

Град Банско е в навечерието на зимния сезон!Какво се случва, готови ли сме да посрещнем така очакваните елитни курортисти?Ние, от Единно Банско, се нагърбваме с трудната задача да поддържаме будна съвестта на гражданите и на общинската администрация. С нашия глас безотказно ще се стремим да Ви иннформираме за всички нередности и произволи, които до този момент се случват.

Време е нещата да се обърнат и да заработят за просперитета и добруването на всички жители на Банско, а те със гостоприемството си (с което исторически са свързвани) да посрещат гостите на града.

Ето  някои неща, на които  ще  се опитаме да дадем правилна интерпретация:

Като че ли вчера се случи унищожаването на „Центъра за работа с деца”. Това беше едно, меко казано, нелепо и грозно решение, така характерно за разрушителния характер на „Бъдеще за загробване на Банско” и послушно изпълнено от настоящия кмет.

Още по-грозно и гранично с  безумие е разбиването на малкия бизнес в подстъпите на долна станция на кабинковия лифт? Засега това се спира само до там, но дали скоро няма да превземе целия град??? Някой отчете ли, че това действие на общинска администрация ще довлече вероятно десетки изгубени дела, които са заведени от собствениците и наемателите на въпросните обекти? И никой очевидно не се замисля, че послушното разчистване на тези обекти ще доведе до последващо изплащане на обезщетения от загубени съдебни битки. Ние питаме с какъв морал кметът Икономов застава пред микрофона на журналистката Кети Тренчева от БНР, за да ни продава шменти капели? С очевида безпардонност се премълчават и замазват общоизвесни факти.

Цитираме: „…На два от обектите, съдът бил уважил жалбите”.

На “пръв поглед” това било негатив за тях като управа?! Къде остава фактът, че въпросните обекти вече са съборени с неподлежащ на коментар натиск и шантаж върху собствениците и наемателите. Сега, ще попитаме – не е ли редно, за да си изпере опетнената съвест,  г-н Икономов да нареди и събаряне и на обекта на язовира „Белизмата”. Нима той не е незаконен? Нали е с разрешително за ВТО.  Да, но той е на един богоизбран ползвател, а именно ГЕРБ !!! Или видоизменената наредба се изфабрикува  само за 2 – 3 имота, и то обърнете внимание -частни, и … още по-голямо внимание – около лифтовата станция !!!

Е, питаме тогава – на чий цар служи г-н Кмета ???

След като успяха  да нагнетят с действията си  огромно напрежение между частните собственици, наемодатели, концесионер и администрация (да припомним, че предложението за промяна на наредбата за преместваемите обекти дойде от Сдружението за загробване на Банско чрез Димитър Русков), управляващите не очакваха ответна реакция. Тяхната самовлюбеност толкова им попречи да отчитат факта, че не живеят изолирано в собствената си губерния, че все пак сме в Европа, че все пак е 21-ви век, че информацията тече със скоростта на светлината и то извън Банско, че има интернет, че хората не са слепи и глухи… Е, господа, самозабравихте се… Сега известен ли ви е фактът, че сезирането на европейската комисия, което вече е направено, може да спре финансирането от Европа за общината. Имате бюджет, който вече безславно катастрофира. В този ред на мисли изпитваме много сериозно обезпокоение, че администрацията ни води към катастрофа.

А сега да си припомним и казусът със „Синята зона”:

До сега никой не ни е отговорил на нито едно наше запитване относно финансовите резултати на общинското дружество „Общински паркинги Банско” ЕООД. Защо? Защото е на тотална загуба, а това е много неудобна истина. Защо – защото е част от схемата за източване на пари от бюджета, защото незаконно са прехвърляни пари от общината към ЮЛ регистрирано по Търговския закон, защото в Годишния Финансов Отчет, публикуван в Търговския регистър има отчетени десетки  хиляди лева за строителни дейности !?!

Уважаеми съграждани, някои от вас да е забелязал „Общински паркинги Банско” ЕООД да са извършвали строителни дейности ???  Ето една действаща схема за умишлени злоупотреби ! Това е  тежък конфликт на интереси, в които са нагазили нашите управници.

Трупат се загубите като декемврийски сняг. Загуби в резултат на некомпетентност и безотговорно управление. Казваме убедено това, защото в разговори със специалисти от други общини, както и със специалисти в бранша на европейското проектиране, ни се подсказва, че общината ни е загубила по европейски програми възможността да усвои 20 милиона евро.

За това трябва да се мисли компетентно, стратегически,макро-икономически, морално, интелигентно и отговорно. Трябва завинаги да загърбим  всякакви илюзии, схеми за източване на публични средства, самозаблудата, че живеем изолирано от държавата, от Европа и от света, такъв, какъвто е сега.

Хора, банскалии, събодете се от зимния си сън! Събудете се и се отръскайте от страховете си! Вие, ние сме част от един голям свят! Не си мислете че сме невидими.

Харчат се нашите пари, харчат се безотговорно и ни правят все по-бедни и все по-болни!

Източиха се под формата на:

-ремонт на кабинета на кмета;

-ремонт на кабинета на председателя на Общинския съвет;

-Ремонт на тротоарчета и офиси;

-Направа на вади с решетки по ул. „Пирин” и ул. „Стефан Караджа”.

-Хонорари на скъпо платени софийски адвокати, които водят делата срещу дребния бизнес в Банско

Заради алчността и егото на едни хора, които са си въобразили, че общината е тяхна собственост.

Ето, това е добър повод за протест, дори за искане на оставката на кмета, признак за зряло гражданско поведение.  Да потърсим отговорност от политиците, които се разпореждат с нашите пари безпардонно, да търсим отчет за тяхното харчене и да не гласуваме повече никога  за тях, след като веднъж са ни измамили.

А господата от сдружението “Бъдеще за Банско” да се опомнят своевременно и да вземат да разберат какво губят те и техните избиратели заради оглозганите от други кокали, презрително подхвърлени им от господарската трапеза.

Събудете се!!!

ЕДИННО БАНСКО

ПРЕДЛАГАМЕ ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА:

ДО

Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ГР. БАНСКО

ВЛАДИМИР КОЛЧАГОВ

Уважаеми г-н Председател,

Сдружение с нестопанска цел „ЕДИННО БАНСКО” в процеса на изпълнение на функциите си по наблюдение на развитието на местната гражданска общност установи наличие на злоупотреба с власт и служебно положение от страна на местните власти – кмет на община и общински съвет във връзка с решения и действия по събаряне на временните търговски обекти с издадени надлежни разрешения за поставяне.

Считаме, че задаването на конкретен срок за действие на разрешенията за поставяне в Наредбата за разполагане и премахване на преместваемите обекти в община Банско като административен акт не отговаря на правомерните юридически практики и не кореспондира с изпълнението на основната мисия на ръководството на общината – да работи в името и в интерес на гражданина. Мерките и дейностите на общинското ръководство в тази посока през последните две години доказват стремеж да бъдат защитавани интересите на конкретни икономически субекти, както и преследване на политически цели с цената на угнетяване на бизнес средата за развитие на местния предприемач.

С оглед на гореизложеното предлагам на Вашето внимание проект за промяна в Наредбата за разполагане и премахване на преместваемите обекти в община Банско.

Проект за изменение и допълнение на Наредбата за разполагане и премахване на преместваемите обекти в община Банско:

На основание чл. 21 ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет – гр. Банско реши:

Отменя Решение № 350 от Протокол №18 от 06.13.2012 г. на Общински съвет – гр. Банско в частта му по т.1, пар.1 за създаване на Нова алинея 2 на чл.12 от Наредбата за разполагане и премахване на преместваеми обекти на територията на Община Банско и в частта му по т.1, пар.3, т. 1 и т. 2 за създаване на нови параграфи, параграф 8 и 9 от Преходните и заключителни Разпоредби на същата Наредба.

Мотиви:

Изменението на Наредбата за разполагане и премахване на преместваемите обекти в община Банско приета с Решение № 350 по протокол № 18 от 06.12.2012 г. досега показа проблеми от различно естество като:

Създаде силно напрежение между общината и дребния бизнес в Банско. Поради възможен субективизъм в сроковете ще продължи да създава напрежение с частни собственици и наематели.

Създава напрежение в жители на общината, работещи в преместваемите обекти и оставащи без работа и препитание след премахването им.

Влошава имиджа на Банско като място за инвестиции и работа.

Влошава авторитета на Банско в международен план поради възможността за изнасяне на дела извън страната.

Влошава политическия климат и ще поляризира настроенията до крайности преди изборите.

Създава прецедент за други подобни промени в установени наредби и отношения.

Срива доверието към концесионера и натрупва гняв в местното население, който в определен момент ще ескалира към него.

Интереса на цялата местна общност е да бъдат подпомагани субекти, които съграждат, а не да рушат, поради което считаме че отмяната на горното решение ще бъде действие за възстановяване на доверието на бизнеса към администрацията и ще подобри влошения климат в общината.

С уважение

Иван Пачеджиев

Председател на УС

 

 

 

 

Source Article from http://afera.bg/pozitsia/52975.html

НАГЪЛ ЛЪЖЕЦО, ОГНЯН СТЕФАНОВ, МИШКА ЛИ СИ И ИМАШ ЛИ ДУПЕ ДА НАРЕЧЕШ В ПРАВ ТЕКСТ „АФЕРА” – „ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ НА „КИЛЪРИТЕ”?!

 

Журналистът Огнян Стефанов, който преди време призова сайта АФЕРА да бъде санкциониран и едва ли не незабавно забранен от главния прокурор Сотир Цацаров, защото не му хареса разследване на АФЕРА как любимите му „черно-дупкаджии от ГДБОП”, по израза на зам-главния прокурор Борислав Сарафов, уговаряха затворник да натопи Маджо, че е поръчал убийството на Емил Кюлев на Петър Стоянов – Сумиста, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НАГЛО И ЦИНИЧНО ЛЪЖЕ, визирайки сайта АФЕРА, но „мъжеството” му да се крие зад тоталните манипулации на прокурор Ася Петрова и бопаджиите, стигна дотам, да не назове поименно сайта. Чакаме го да го направи и тогава свят ще му се завие от искове и дела!

Скрупольозната усърдност на Огнян Стефанов да пере „имиджа” на любимата прокурорка на Цветан Цветанов – Ася Петрова, както и на една от най-зловещите фигури в ГДБОП – Валентин Цоновски, както и фалшивото му хленчене на тема „ах, жертвите”, преминава границите на нормалността.

Журналистът Огнян Стефанов, който преди време призова сайта АФЕРА да бъде санкциониран и едва ли не незабавно забранен от главния прокурор Сотир Цацаров, защото не му хареса разследване на АФЕРА как любимите му „черно-дупкаджии от ГДБОП”, по израза на зам-главния прокурор Борислав Сарафов, уговаряха затворник да натопи Маджо, че е поръчал убийството на Емил Кюлев на Петър Стоянов – Сумиста, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НАГЛО И ЦИНИЧНО ЛЪЖЕ, визирайки сайта АФЕРА, но „мъжеството” му да се крие зад тоталните манипулации на прокурор Ася Петрова и бопаджиите, стигна дотам, да не назове поименно сайта.

Огнян Стефанов е публикувал право на отговор на един от обвиняемите по делото „килъри” Георги Вълев, свързано с публикация в сайта на Стефанов, в която Вълев е посочен като подготвящ покушение от затвора над ….ах, милата прокурор Ася Петрова. Невъобразима глупост, впрочем.

Вместо да публикува правото на отговор едно към едно, както това повелява журналистическата етика, Огнян Стефанов използва писмото на Георги Вълев, за да МАНИПУЛИРА, ЛЪЖЕ И РАЗДАВА КВАЛИФИКАЦИИ, очевидно изгодни на менторите му прокурор Ася Петрова, Валентин Цоновски и вся остальная…

На всичкото отгоре, докато бълва циничните си лъжи, в сянка същият Огнян Стефанов хленчи и моли точно адвоката на „килъра” Георги Вълев – Лъчезар Таков да му помогнел по дела, заведени срещу Стефанов. Таков му е препоръчал свой колега от кантората си, за да му съдейства.

След поредното манипулативно, представено за „достоверно” словоблудство на Огнян Стефанов обаче, на журналиста ще му се наложи вече да търси адвокат, който да застане срещу Лъчезар Таков, защото срещу Стефанов точно Таков завежда дело след последната му поръчкова публикация.

След публикувания текст – право на отговор на „килъра” Георги Вълев:

Право на отговор на статия от 08.11.2013г.: “Готвено покушение над зам.-  главен прокурор от затвора” Кой поръча Ася Петрова

 Според статията на Огнян Стефанов, във Frognews.bg, Георги Вълев бил поръчал Ася Петрова от Бургаския затвор.

         Става въпрос за не коя да е, а заместничката на Главния прокурор на Република България, Сотир Цацаров. От статията става ясно за каква точно поръчка иде реч. Ами, аджеба, най-елементарното изискване на журналистическата и общочовешка етика е, след като твърдиш нещо, да го подплатиш с имена и доказателства в подкрепа на твърдението си. Смятам го дори за обидно, да обяснявам това на някой, който се занимава с журналистика. А за коментар на ответната страна, въобще не става дума.

          В противен случай, когато не бъдат представени на читателите никакви факти и обстоятелства, това твърдение е клевета. Според НК, това е престъпление от частен характер, а авторът на клеветата носи съответната отговорност за това, че си е позволил да оклеветява.

          До настоящия момент, след направена проверка, се установи, че в нито една прокуратура в страната не е заведена преписка за предварителна проверка на такъв случай, нито има подаден сигнал или жалба във връзка с такъв случай в полицията и прокуратурата в цялата страна, както и до настоящия момент. Георги Вълев не е разпитван в такава връзка, което безспорно е показателно за едно – че статията от 08.11.2013г., е клевета.

           Едва ли някой би приел за нормално, в случай, че е имало поне някакви данни в тази насока, да не бъдат предприети никакви действия от съответните ограни?!? Все пак, според статията нали става въпрос за заместника на Главния прокурор?!?

           След тази статия аз силно се надявам прокуратурата да се е самосезирала и да е направила проверка, тъй като обвинението е много сериозно и тежко. А в случай, че не го направи,  ще е показателно за това, че някой /или някои/ и нещо олекват или са си леки изначало и не са достойни дори за прокурорско внимание.

            Ако не са го направили, ще ги призова все пак да се самосезират, защото много държа резултатът от тази проверка, да бъде публикуван към правото на отговор в същия сайт.

            Освен, че няма данни и доказателства в тази насока и житейски не е оправдано, Вълев да поръчва Ася Петрова. Ами той не е нито генерал, нито висш полицай, нито височайша особа във властта…?!?

              Публикацията е жалък опит в навечерието на процеса пред АС-Варна, да се повдигне поувехналият имидж на г-жа Ася Петрова, представяйки я за обект на престъпно посегателство от страна на подсъдимите по делото.

              Целта е многопластова – от една страна да се представи А. Петрова като героиня, каквато тя не е. От друга страна е елементарен опит за повлияване на общественото мнение, в посока, че подсъдимите са правилно осъдени като общественоопасни лица. Те, видите ли, са толкова опасни, жестоки и непоправими, че посягат дори и на зам.-главния прокурор. На трето място – оказване въздействие върху съдебния състав. На четвърто място, целта е пряко да бъда очернен аз. Мога само да кажа, че този опит сочи за това, колко неуверена е г-жа Петрова по отношение на доказаността на обвинението спрямо мен като подбудител.

               Налага се един единствен извод, който изключва по несъмнен начин останалите и той е, че автор на сигнала срещу А. Петрова, е самата А. Петрова.

               Интересно е как единствено Вашата медия е получила информация за този сигнал. Вероятно поради изразената позиция в подкрепа на действията на г-н Цветанов, А. Петрова, Цоновски по това дело – действия, които категорично излизат извън рамките на закона.

               Държа правото си на отговор да бъде 2 дни на първа страница, колкото беше и статията на Огнян Стефанов “Готвено покушение над зам.-главен прокурор от затвора” от 08.11.2013г.

 19.11.2013     Подпис:

Варна – затвор                                                       /Георги Вълев/”

 Огнян Стефанов в коментар атакува сайта АФЕРА като „официален сайт на „килърите”, само защото точно АФЕРА ЕДИНСТВЕНА публикува СРС от делото „килъри”, които посочват БРУТАЛНО, ПРЕСТЪПНО И БЕЗОБРАЗНО УГОВАРЯНЕ НА СВИДЕТЕЛСКИ ПОКАЗАНИЯ ОТ СТРАНА НА СВЕТЛИН ИВАНОВ – БЛИЗНАКА И БОЯН ДЖАМАЛОВ!

Ето част от писанията на Огнян Стефанов /б.р. – черния курсив е на АФЕРА/: 

 „….Между другото, любопитни слухове свързват името на Вълев и с поръчани публикации в две конкретни медии, които трябва да дискредитират определени лица, ангажирани в процеса “Килърите”. Май за телефонни разговори става въпрос, в които са давани конкретни указания. Говори се също, че наклеветените лица ще съдят въпросните издания. Но не е наша работа да се ровим в слухове, освен ако не бъдем принудени.

…. Апропо, поредна лъжлива публикация лъсна в “официалния” сайт на “Килърите”. Тя “съдържа” СРС-та, които уж онагледяват как комисар Валентин Цоновски уговаря затворника Светлин Иванов – Близнака да свидетелства по делото. Щеше да е наистина много страшно, ако не беше толкова глупаво и фалшиво. Нито ред от шарматния текст не е верен. По простата причина, че Цоновски никога не се е срещал с Близнака във Варненския затвор. Който не вярва, да провери Книгата за посещения.

Не съществува  и нито едно от описаните мероприятия, освен във въображението на хора, обслужващи “Килърите”….”

ОЧЕВАДНО Е, че „разбирачът” по делото „килъри” – „Академика” – Огнян Стефанов хабер няма и какви СРС-та има по самото дело. Надлежно разсекретени, впрочем, от самия му любим бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

АФЕРА никога не е писала лъжи, за разлика от Огнян Стефанов.

Тъпоумният му „довод”, че такива СРС нямало и били измислени от нас, защото Цоновски не бил никога записван в „книгата за посещения” в следствения арест, говори единствено, че „разследващият журналист” Огнян Стефанов НЯМА ХАБЕР НЕ САМО ОТ РАЗСЛЕДВАЩА, НО И ИЗОБЩО ОТ ЖУРНАЛИСТИКА.

Цоновски естествено не записван в книгата за посещения, когато шета из арестите. Нито пък, който и да е от бопаджиите и “мега” прокурорките – особено, когато влизат там, за да правят сделки и договорки.

СРС-ТАТА ОБАЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ ПО ДЕЛОТО „КИЛЪРИ” И ТОВА, КОЕТО ИЗВАДИ АФЕРА НА БЯЛ СВЯТ Е ЕДВА ЕДИН МИКРОН ОТ БЕЗОБРАЗИЯТА, ЗАПИСАНИ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА.

АФЕРА никога не е спирала, никога не се е страхувала и няма да спре да вади на показ престъпните методи на прокурори и ченгета, които първо си рисуват „мишените” и после скалъпват доказателства, за да се издигнат в очите слепите, че са преборили тежката организирана престъпност.

За разлика от Стефанов, ние никога не сме лъгали „жертвите”, че измислените от Цветанов, Борисов, Флоров и Цоновски „палачи” са точно техните душмани.

Що се отнася до това, че сайта АФЕРА е определен от лице като Огнян Стефанов като „официален сайт на „килърите” и че са ни поръчвани публикации, с омерзение ще кажем не само на Огнян Стефанов – кой с какви пари и поръчки разполага се вижда ясно и точно. На кого са налети пари се вижда толкова ясно, че и сайта на Огнян Стефанов не може да го скрие, защото парите там лъщят.

Войната, която се води срещу АФЕРА от определени „журналисти”, поставени в сто кавички, активирани от служби, предишна „академична битност” и мръсни взаимовръзки, е безпрецедентна. Уговарят се лица да завеждат ежедневни искове срещу АФЕРА като за това им се наливат пари, а целта е с подобни „мероприятия” да ни смачкат.

Сбъркали са адреса обаче.

Аз нямам нито техните пари, нито мръснишката им услужливост да лъжат нагло и по поръчка.

Истината е моят щит и закрила.

Веселина Томова

 

 

 

 

 

 

Source Article from http://afera.bg/mishena/52966.html

АДВОКАТ ЛЪЧЕЗАР ТАКОВ: „ДЕЛОТО КИЛЪРИ” Е „ДЖАМАЛЩИНА” В ПРАВОТО!

 

„През тези 3 г. от 2010 г. насам беше давана трибуна повече на обвинителите по делото “Килърите” и някои от журналистите лансираха тезата на обвинението, че вината на тези подсъдими е безспорно установена и едва ли не процесът само се протака.  Това се дължи на натиска, на който тогавашните управляващи подложиха правосъдната система и създадоха нещо безпрецедентно като случай. Аз се разграничавам от мнението на прокуратурата, която смята, че това е едва ли не най-тежкото дело.”, коментира пред Явор Дачков адвокатът по делото „килъри” Лъчезар Таков.

„Историята на правораздаването познава повече значими случаи. Малко бяха нещата и успехите, с които можеха да се похвалят управляващите тогава по време на тяхното управление. Те искаха да покажат колко добре се работи срещу престъпността. Процесът не трябваше да се състои на територията на Шуменския съдебен район, тъй като на практика голяма част от тези подсъдими бяха задържани по случая с убийството на Юри Галев. Тогава САС, за който винаги съм смятал, че в него работят едни от най-добре подготвените съди, при него няма как да се повлияе с политически сили и затова подсъдимите бяха пуснати. Реакцията на вътрешния министър беше, че случаят е пренасочен към ШОС (Шуменски окръжен съд) и там беше създадено звено работещи прокурори с група от БОП, които решаваха всички въпроси, които бяха поставяни от разследващите полица.

Председателката на ШОС Нели Батанова играе важна роля в досъдебното производство. Какво става? След като започват работа в шуменската прокуратура и ГДБОП, се оставят на страна принципите на обективност, които прокуратурата е длъжна да спазва в досъдебното производство.

Събират се доказателства срещу подсъдимите, като прокуратурата прави процесуален трик – отделя в друго производство материалите за убийството на Борислав Георгиев, тъй като по него няма привлечени обвиняеми лица. Всичките разпити на най-важните свидетели се провеждат по това досъдебно производство. Образува се друго дело. Обвиняемите вече имат повдигнати обвинения и по закон те са длъжни да присъстват на разпитите на свидетелите – повечето разпити са проведени по това производство.

Всичките тези разпити са проведени пред един единствен съдия – Нели Батанова – в нарушение на процедурите по избор на съдия, тя не единственият съдия там все пак. Мерките за неотклонение пак в нарушение на принципа на разпределение на делата пак попадат при нея и всички са задържани без изключение.

По това производство е упражнен натиск върху свидетелите, били са поставени пред единствена алтернатива – или потвърждаваш едни факти, или ставаш член от групата на “Килърите”. Има и някои веществени доказателства, които трябва да се признаят, но те се отнасят за извършителите на убийството. Веществените доказателства нямат отношение примерно към Георги Вълев, обвинен в помагачество и подбудителство. При него обвинението и присъдата се крепят върху гласни доказателства – показания на група лица, близки до Петър Стоянов. На свидетелските показания на тази група съдът е легнал, без да провери, че тези показания противоречат помежду си, както и противоречат с някои СРС. На някои СРС се вижда как Боян Джамалов (един от свидетелите) е уговарян да каже определени неща.

От някои СРС става ясно, че са присъствали наблюдаващите прокурори, вземайки отношение. Законът натоварва наблюдаващия прокурор да събира доказателства и които оневиняват, не само изобличаващи доказателства. СРС са ползвани от ареста, а не преди да бъдат обвинени.

Интересното при Светлин Иванов беше, че той сключва сделка с прокуратурата, когато пребивава във Варненския арест. Той е обвинен за ръководството на организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотични вещества. Той получава условна присъда и тя покрива с до дни престоя му в ареста. Светлин Иванов е освободен под домашен арест и се намира под защита на държавата. Той е ръководител на високо ниво в престъпна структура за разпространение на наркотици.

Няма как този да е достоверен свидетел. Това е обида към процеса по събиране на доказателствата. Това е голям недостатък на тази присъда.

Принцип в правото е, че ако извършителят на едно деяние не е известен, не може подбудителят да бъде осъден. Съдът е приел, че са известни извършителите на две убийства, но те са мъртви, колко удобно. Но странното е защо е “пришит” Георги Вълев към това дело. Такава тежка група, според прокуратурата, която е създадена за толкова тежки престъпления, тя трябва да се финансирана от лице, което има определени икономически и финансови възможности. Търсел се е удобен човек с възможности – Вълев е известен бизнесмен във Велико Търново. Собственик е на верига от хотели и има различни бизнеси, всичките му са успешни. Той е удобен като лице, което да бъде финансов спонсор на тази група. Затова Вълев е “пришит” към тази група. Според прокуратурата мотивът е, че Вълев иска от Петър Лупов – понеже му е платил за участието в делата срещу ДЗИ Банк и е дал пари на Лупов, за които той не му е издал разходен документ. Та след като Лупов му отказал, Вълев бил решил да го убие. Адвокатът, който си е получил парите, изведнъж Вълев решил да го убие, защото бил мръсник.

Как нямаше едно СРС на телефона на Георги Вълев? Как така не се хвана един факт преди делото, а се намират удобни свидетели като Джамалов, Светлин Иванов?!

Другият свидетел пък Боян Джамалов  е “джамалщината” в правото. Този свидетел заема най-низшето място в йерархията на Петър Стоянов – Сумиста, той е шофьор на жената на Сумиста. Това е свидетелят, който никога не е виждал Георги Вълев, обаче преразказва такива факти, които съдът използва като доказателства срещу Вълев.

Едно е да кажеш “Мишките”, друго е да кажеш “Килърите”, ти вече си настроил общественото мнение срещу тези лица. Надявам се, че сме случили на обективен съд вече – имам предвид Варненския апелативен съд. Той още на първото заседание премахна белезниците от ръцете. Делото продължава през февруари. Мисля, че го няма вече политическия натиск, който беше упражняван върху съда и това ще доведе до други резултати. За да бъде честен процесът, трябва да започне от начало в друг съд. Вярвам, че Варненският апелативен съд няма да се подаде на натиск, той го и няма”, каза още Таков.

Afera.bg

Source Article from http://afera.bg/mishena/52961.html

МЕСТНАТА ВЛАСТ В ХАСКОВО СЕ ПОГНУСИ ОТ ДЕЦАТА НА ГРАДА

 

Майки се събраха тази сутрин пред общината в Хасково, за да протестират срещу намерението на кмета Георги Иванов да увеличи таксите за детски градини от 50 на 70 лв. Кметът до този момент не е дал логично обяснение кое налага въпросното увеличение. Параметрите на обществената поръчка за доставка на храна на децата не са променени. Тя е била сключена за срок от 5 години и все още е действаща. Според нея храната на всяко дете е определена на 2.75 лв. на ден. Кметът Георги Иванов казва, че храната на дете вече е 3.90 лв. и това налага въпросното увеличение. От къде идва промяната обаче, той не е отговорил.

Любопитна потребност е, че миналата година кметът е изписал, но не е платил половин милион лева общинска издръжка на детските градини. Близо толкова е и сумата за тази година. За сметка на това обаче, Иванов е внесъл в СЕМ искане за общинска телевизия с издръжка 120 хиляди лева годишно. В същото време днес трябва да се закрият няколко културни института в общината.
Убедени в своето право, майките се събраха пред централния вход на общината преди заседанието, на което трябваше да се гласува новата по-висока такса за забавачките. Нито кметът, нито общинските съветници обаче се спряха пред централния вход на общината, за да разговарят с майките и предпочетоха да използват задния вход на местната управа. Провокирани от това, майките решиха да ги последват и влязоха в залата на Общинския съвет.
“Да се увеличат таксите на майките е пълен цинизъм”, коментира Николай Бареков – лидер на движение “България без цензура”, което заедно с Евромайките подкрепи протеста на хасковските жени.
Местната власт се уплаши от разгневените майки и председателят на Общинския съвет Иван Иванов отложи началото на заседанието с 30 минути. Малко по-късно страстите в залата се нажежиха и кметът Георги Иванов дори помоли протестиращите майки с техните деца да бъдат изведени с общинска полиция. Това обаче не се случи. Даниела Колева от Евромайките се отправи към кмета с бебе на ръце, за да го помоли да даде дарение за детската градина на малкия Иванчо, точно както преди години кметът просеше дарения за направата на гротескната статуя пред общината – на бронзова баба Яга и един бухал.
Майките с децата си останаха в залата на Общинския съвет, за да изчакат началото на заседанието. Те издигнаха плакати с надписи “Феодална република Хасково” и “Защо посегнахте на децата ни?”. Малко по-късно общинарите отложиха сесията си.
“Майките победиха”, коментира Бареков. “Продължаваме да следим кога е сесията, за да сме отново тук. В тези смутни времена солидарността е най-важното нещо”, допълни той.

Afera.bg

 

 

Source Article from http://afera.bg/reporter/52957.html

КЪДЕ СТЕ БРЕ, ПРОТЕСТЪРИ, ЛЕБЕДИ МОИ?!

 

Как да си обясним, че истеричната окупация с вериги на Ректората започна в деня, в който бе даден старт на „Южен поток”, и завърши в деня, в който министърът си стисна ръката с „Уестингхаус”?Пред парламента днес се състоя протест само от един човек. Това е сто шейсет и еди кой си ден от онова, което медиите наричат „масовия протест на ранобудните срещу Орешарски“, и който възвеличаваха като морална революция. Е…ати революцията, щом спря от първия снежец!

Но ниският живак е само оправдание. Реалната причина за края на протеста, е новата ситуация след визитата на министър Драгомир Стойнев в САЩ и вестта, че родината ще овладява мощта на мирния атом в Козлодуй с помощта на „братска” Америка. Тя е братска и даже родна, ако не за всички ни, то със сигурност – за протестърите, за техните финансови ментори и идейни водачи.

Правителството показа, че за разлика от предишното, може да води диалог и с Вашингтон, и с Москва, и с Пекин, и с Брюксел, което е добрата новина. Но как да си обясним, че истеричната окупация с вериги на Ректората започна в деня, в който бе даден старт на „Южен поток”, и завърши в деня, в който министърът си стисна ръката с „Уестингхаус”. Няма ги еколозите да викат срещу АЕЦ, няма ги десните да громят задкулието.

Живели сме в пошъл спектакъл, а протестът бе организиран, за да обслужи чужд икономически интерес. Местните лобисти на този интерес са десните партии от Реформаторския блок. За това те ще понесат, ако не друга, то поне морална отговорност. Не ми пука какво става с лидерите на протеста, дано се задавят с комисионните си. Но интересно е, как днес се чувства онази част от протестиращите, която излизаше на улиците по убеждение. Как е след студения душ? Къде сте сега? Кой ви използва? Кой ви употреби? Кой? Кой? Кой?

Теофан Германов

http://argumenti-bg.com

 

Source Article from http://afera.bg/pozitsia/52953.html

ТРАНСПОРТНИЯТ МИНИСТЪР СКРИ ДОКЛАД ЗА КОРУПЦИЯ В НК „ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА”, ПАЗИ ЗУЛУМИТЕ НА ГЕРБАДЖИИ

 

Одитен доклад, съдържащ данни за драстични нарушения в НК “Железопътна инфраструктура” стои скрит от обществеността вече почти месец, научи Komentator. По неофициална информация в него се намират данни за фрапиращи нарушения при изготвяне и възлагане на обществени поръчки, като констатациите за някои от тях са, че трябва да бъдат предадени за разследване на прокуратурата, съобщава сайта www.komentator.bg

Докладът е получен в транспортното министерство преди повече от месец. Единствената информация за него обаче е отговор на питане на депутата от БСП Метър Мутафчиев, на което транспортният министър Данаил Папазов отговаря, че тепърва предстои да се  разглеждат констатаците в него.

Според източници на comentator.bg, в НКЖИ в последните години има изградена стройна схема за източване на пари от обществени поръчки, като досега от нея са се отчитали директно в ГЕРБ, чието назначение е сегашният директор Милчо Ламбрев. Възможно е скриването на одита да е просто опит да се пренасочи отчитането на парите към други кръгове.Скриването на доклада и лобистките поправки в Закона за железопътните превози едва не са принудили един от заместник-министрите на транспорта да си хвърли оставката. Той обаче е бил спрян по партийна линия, за да не налива с евентуалното си напускане масло в огъня на и без това неспокойната обстановка около протестите и неяснотата около съдбата на правитеслтвото, разкрива още komentator.bg

 

 

 

Source Article from http://afera.bg/skandalno/52949.html

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ И СЪПРУГАТА МУ УРЕДИЛИ БРАТА НА МЕГЛЕНА КУНЕВА С ЖИЛИЩЕ

 

Росен Плевнелиев и съпругата му Юлияна са уредили брата на Меглена Кунева – Николай, с жилище от близо 100 квадрата. Трансферът е станал под формата на покупко-продажба, но на цена от 0 лева – т.е. Николай Кунев го е получил даром, показва проверка на „Телеграф” в имотния регистър. Сделката разбива на пух и прах паническите опити на Кунева да скрие зависимостта си от кръга около Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев. Покупката реално доказва, че тя и хората около нея са обвързани не само политически, но и подозрително лично с този кръг.

Т.нар. покупко-продажба е била осъществена през 2002 г., когато президентът все още е бил само бизнесмен, но вече оплетен в офшорни схеми за милиони. Николай Кунев пък, който е 10 години по-малък от Меглена Кунева и в момента фигурира в три фирми, свързани със строителството, тогава все още е съдружник само в дружество, занимаващо се с търговия на едро. За сметка на това сестра му по това време вече е министър по европейските въпроси.

Според данните в имотния регистър на 24 юни 2002 г. Росен и Юлияна Плевнелиеви сключват с него договор за покупко-продажба, по силата на който братът на бившата ни еврокомисарка и настоящ лидер на Движение „България на гражданите” получава жилище от 95 квадрата в столичния квартал „Лозенец” срещу цифром и словом нула лева. Сделката включва и 385 кв.м дворно място. Любопитното е, че по-малко от година след това – на 27 март 2003 г., Кунев дава половината от същия имот на друг бизнесмен – Иво Витанов. Сделката отново върви в имотния регистър под графа „покупко-продажба”, но пак е за 0 лева. За сметка на това две години по-късно Николай сключва с Витанов договорна ипотека за имота, срещу което получава кредит от него. Договорът е на стойност 100 000 лева. Заличен е година по-късно, пише още в. Телеграф.

Afera.bg

 

Source Article from http://afera.bg/skandalno/52922.html

СТОИЧКОВ: БОРИСОВ СТОИ ЗАД КЛЕВЕТИТЕ СРЕЩУ МЕН! СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАК ЩЕ ГО ПОДРЕДЯ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

 

„Бойко Борисов стои зад клеветите на бизнесмена Красимир Дачев, че съм получил 150 000 кубика дървесина без конкурс. Скрити интереси на бивши управници провалиха идеята ми за строеж на стадион в Пловдив. Категорично отричам да съм подписвал рекламен договор с „Пармалат“, докато съм играл в Парма. Ами като не можаха те да спечелят „Златната топка“ , аз какво съм им виновен! Изобщо не се притеснявам, да пишат каквото си искат. Аз съм абсолютно чист. С какво ли не ме забъркват. Или с дърва или с данъци, сега пък с някакви фиктивни договори. Е докога?“, заявява легендарният Христо Стоичков пред в. Преса.

„Никой няма да успее да ми попречи по пътя към председателския пост в БФС. Историята с дървата, която ми приписват, е дело на бившия премиер Бойко Борисов. Този, който се е заел с мен, трябва да знае, че бързо ще свърши. Сега ще видиш какви неща ще изкарам. Ще изчакам още малко и ще разберете Бойко Методиев Борисов как ще го подредя. Никога не съм бил близък с него“, казва още  Христо Стоичков.

Afera.bg

Source Article from http://afera.bg/skandalno/52918.html

ПРОЧЕТЕТЕ ПОТРЕСАВАЩОТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА, СПОРЕД КОЯТО ЦВЕТАНОВ НЕ Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЧАЯ „ГОРНА ОРЯХОВИЦА”

 

АФЕРА се сдоби с потресното постановление на СГП, с което Цветан Цветанов бе измъкнат чист и невинен по случая „Горна Оряховица”. Междувременно адвокатът Николай Хаджигенов също е публикувал това срамно постановление на блога си с коментара:

„p.s. 2 Това да се ползваш от известна популярност си има и добрите страни, макар и твърде рядко. Току-що получих съобщение през пакистанско прокси, към което беше прикачено Постановлението на СГП, с което приемат, че няма престъпление извършено от Цвинокио?

Не сме в състояние да обхванем наведнъж, тоз грандиозен, правен монумент и ще ни трябва време да го осмислим, НО ще ви обърнем внимание на няколко неща:

1. На стр.5 ЦЦ по искане на прокуратурата е декласифицирал информацията и е уведомил Комисията и прокуратурата? Чутовно, просто. Доколкото си спомняме, това може да направи само съда или Комисията.

2. Нямало престъпление по чл.145а НК (стр.7) защото търновската прокуратура дала пресконференция 30 минути по-рано? Явно в СГП не правят разлика между пресконференция и деяние извършено по ТВ. ЦЦ чете СРС-та от трибуната на НС, квалифицирайки лекарите, като убийци!!!!! т.е. осъществи напълно състава на чл.145а

3.СГП явно не са чували, че съществува и чл. 357 НК: Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода до пет години.”


 

afera.bg

Source Article from http://afera.bg/mishena/52904.html